header image
Home  300 Pyetje rreth shtatzanise  Infeksionet  Pyetje te pergjithshme rreth infeksioneve gjate shtatzanise  
Pyetje te pergjithshme rreth infeksioneve gjate shtatzanise

Jam edukatore kopështi dhe natyrisht kam kontakte

të vazhdueshme me fëmijë të sëmurë. Për çfarë duhet

veçanërisht të kem kujdes tani.

Në se nëpërmjet një analize gjaku ( kontroll i antikorpeve), ju do

të vërtetoni se nuk jeni të imunizuar ndaj sëmundjeve të fëmijërisë

të rrezikshme për barrën si, lija e dhenve, rubeola, citomegalia

(pas faqes…..), kontakti me fëmijë parashkollorë, është për ju i

rrezikshëm. Pasi mbrojtja është praktikisht e pamundur, ju duhet

të evitoni qëndrimet në ambjente të tilla.

A ka sëmundje që mbarten nga kafshët shtëpiake dhe që janë të rrezikshme për gruan shtatzanë?

 

Macet me të dalurat jashte të tyre, mund të infektojnë njerëzit me

toxoplazmozë (pas faqes ….), që në rastet e infektimit të gruas

shtatzanë mund të shkaktojnë dëme të mëdha në fetus. Në se

keni mace, atëhere duhet të kontrolloheni në se jeni e imunizuar. 

Në se jo, ju duhet të pastroni me shumë kujdes vendin ku macja

del jashtë, vetëm me doreza, ose më mirë t’ia lini këtë ta bëjë një

personi tjetër. Për këtë nuk ka vaksinë.

Në kushtet e një higjene normale, për asnjë nga sëmundjet

infektive që mbarten nga kafshët shtëpiake, nuk është e nevojshme

që gruaja shtatzanë të tregoje një kujdes të vecantë. 

A është i rrezikshëm herpes i buzëve nga temperatura, gjatë

shtatzanisë?

Jo, herpesi i buzëve ( Herpes labialis, faqe….. ), në të kundërt nga

herpesi genital ( faqe….), nuk është i rrezikshëm për shtatzaninë. 

Por pas lindjes, virusi i herpesit mund t’i jepet fëmijës së

porsalindur nëpërmjet lëngut të flluckave ( me të teshtitura,

kollitje ), ose nëpërmjet duarve pas ngacmimit të flluckave. Dhe

meqenëse sistemi imun i fëmijës është akoma i papjekur, kjo

përbën një rrezik. Prandaj ju këshillojmë të lani shpesh duart, dhe

të përdorni një maskë mbrojtëse për hundën dhe gojën, sa herë që

përkëdhelni apo i jepni gji fëmijës, derisa herpesi të jetë shëruar.

Rekomandim

Pomadat e buzëve me përmbajtje acicloviri, ju mund t’i përdorni

edhe gjatë barrës, në se ju shfaqen flluckat e herpesit të buzës. 

Alternativë e lëndëve natyrore për mjekimin e tyre, është ekstrakti

i barit të bletës (Melisse).

A duhet të mbrohen gratë shtatzana veçanërisht nga pickimi

i mushkonjave?

Mushkonjat mund të transmetojnë meningoencefalitin i

pranverës. Nga ky infeksion i mundshëm viral, mund të mbroheni

nëpërmjet vaksinimit. Gratë e pavaksinuara, në rast pickimi nga

mushkonjat në zona të rrezikuara nga ky infeksion, brenda tre

ditëve, duhet të bëjnë imunoglobulinën për t’u imunizuar.

Këshillë

Në zona të rrezikuara nga ky infeksion është e këshillueshme

bërja e vaksinës. Kjo vaksinë nuk mbron nga infeksionet nga

spirochetat.

Mushkonjat gjithashtu transmetojnë edhe bakterie të ngjashme

me spirochetat. Mendohet se edhe këto infeksione mund të jenë të

rrezikshme për barrën. Prandaj këshillohet që të përdorni veshje

të tilla që ju mbrojnë nga pickimi i tyre ose të mos qëndroni në

zona të tilla të rrezikuara.

Kur dyshoni të jeni infektuar, duhet menjëherë të filloni mjekimin

me Penicillinë ose Eritromycine (në rastet e reaksioneve nga

Penicilline).

 

Klinika gjinekologjike
Planifikimi familjar
REgjistrohu!
Testet e shtatzanise
Zhvillimi i fetusit
Infertiliteti
Mjekesia.com
Advertisement