header image
Home  mjeket  Mjeket  Rreziku i lindjes para kohe reduktohet nga perdorimi i progesteronit me doza te larta  
Rreziku i lindjes para kohe reduktohet nga perdorimi i progesteronit me doza te larta

Cmimi March and Dimes 

SAN FRANCISCO, CA (Feb. 8, 2007)- Kerkuesit ne takimin e 27-te vjetor te Shoqates per Mjeksine Materno-Fetale (SMFM) njoftuan sot se trajtimi me progesteron me doza te larta ndihmon shtatzanet me riskt te larte per te shmanguar lindjen premature. Nje lindje premature mund tekete rrjedhoja serioze tek femija duke perfshire goditje cerebrale, vonese mentore, semundje kronike te mushkrive, verbim dhe shurdhim.

Ne kete studim 45 gra te hospitalizuara te cilat kishin pasur me pare lindje premature (para javes 37) u ndane ne menyre te randomizuar ne nje gurp mjekimi dhe nje observimi. 23 pjestaret e grupit te trajtimit moren 2 here ne jave nga 341 mg progesteron deri ne javen 36. Injeksioni i progesteronit duket se parandalon shkurtimin e cervixit, nje faktor ky i linjdes premature.
« Qellimi yne ishte te percaktonim nese dozat e larta te alpha hydroxy-progesterone caproate (17P), i cili perdoret zakonisht per te parandaluar lindjen parakohe tek grate me nje histori te tille, mund te parandaloje ndyshimet cervicale dhe rrite efektivitetin parandalues ne grate ne shtatzanine e pare. » thote Fabio Fachinetti, M.D, nga universiteti i Modenes ne Reggio Emilia (Modena , Italy), autori kryesor i studimit dhe anetar i SMFM. « Dhe ne gjetem se vetem 22 % e grave ne grupin qe u trajtua me doza te larta progesteroni linden parakohe krahasuar me 54 % ne grupin e observimit. Ne besojme se ky eshte rezultat i reduktimi te shkurtimit cervikal dhe frenimit te inflamacionit lokal” Dr Dr. Facchinetti thote se ne nje studim tjeter trajtimi i ngjashem me 17P ka reduktuar riskun per lindje parakohe me 85%.
Studimi, qe 17P redukton shkurtimi e cervixit, frenon prodhimin e Interleukines-1eshte i pari qe nxjerr ne pah lidhjen midis progesteronit ndryshimeve ne cervix dhe lindjes parakohe. Eshte i katerti studimi i SMFM qe nderohet me cmim nga March of Dimes per luften kunder prematuritetit, March and Dimes eshte duke zhvilluar nje fushate disavjecare disa milion dollareshe duke stimuluar kerkimet per reduktimin e perqindjes se lindjeve parakohe. www.marchofdimes.com, www.nacersano.org
Klinika gjinekologjike
Planifikimi familjar
REgjistrohu!
Testet e shtatzanise
Zhvillimi i fetusit
Infertiliteti
Mjekesia.com
Advertisement