header image
Home  Shtatzania  Barra  Shtatzania  
Shtatzania

Shtatzania (latinisht graviditas) eshte mbajtja e nje ose me shume pasardhesish, te njohur si fetus ose embrion brenda mitres se nje femre njerezore. Shtatzania mund te jete multiple, si ne rastin e shtatzanise se dyfishte ose trefishte. Shtatzania e njeriut eshte me e studiuara nga te gjitha shtatzanite e mamareve. Obstetrika eshte dega e mjekesise qe studion dhe trajton pacientet shtatzane.
Lindja zakonisht ndodh rreth javes se 38 pas fertilizimit, qe i bie java e 40 qe nga fillimi i periodave te fundit. Keshtu shtatzania zgjat afersisht 9 muaj.
Termi embrion pershkruan zhvillimin e pasardhesit gjate javeve te fillimit dhe termi fetus perdoret per te pershkruar pasardhesin pas muajit te dyte te shtatzanise.