header image
Home  Shtatzania  Barra  Kalciumi- Si te zgjidhet ushqimi i pasur me te  
Kalciumi- Si te zgjidhet ushqimi i pasur me te

 

 Gjithekush e di se kalciumi eshte i rendesishem per formimin dhe fortesine e kockave dhe te dhembeve. Por jo te gjithe e dine se ai eshte i rendesishem per nje ritem normal te zemres, per nje presion arterial normal dhe madje ndihmon per funksionimin normal te sistemit nervor. Per me teper studimet sugjerojne se shtesa ne calcium mund te ndihmoje ne lehtesimin e shenjave te syndromit premenstrual dhe ka gjithashtu studime qe sugjerojne se kalciumi mund te reduktoj polipet e kolonit (zorres se trashe).

Kalciumi- cfare sasie nevojitet
Nje burre dhe nje grua e rritur (perfshi dhe gruan shtatzane kane nevoje per te paktem 1000 mg calcium ne dite, ndersa gruaja ne post-menopauze ka nevoje per te pakten 1200 mg ne dite.
Permbajta e kalciumit ne disa ushqime
Qumesht (1 cup): ~ 300 mg
Kos (175 mL): ~300 mg
Kos i ngrire (1/2 cup): ~ 100 mg
Akullore (1/2 cup): 85 mg
Djathi eshte gjithashtu nje burim i mire i kalciumit, por sasia qe ai permban varet nga lloji i djathit.