header image
Home  Shtatzania  Barra  Lindja parakohe dhe lindja fallco. Si ti dalloni ato.  
Lindja parakohe dhe lindja fallco. Si ti dalloni ato.

Nese ju shkoni tek doktori juaj dhe i thoni se ju jeni me pak se 37 jave dhe se keni dhimbje lindje, ka mundesi qe ai tu trajtoje ju per lindje para kohe pa ju vleresuar mire. Lindja parakohe eshte nje gjendje serioze dhe qe duhet trajtuar menjehere, por ajo mund te ngaterohet shpeshe me lindjen fallco.Perderisa bebet e lindur parakohe kane nje rrezik te madh dhe kane nevoje per hospitalizim dhe mund te kene probleme shendetesore afatgjata, madje dhe te vdesin, eshte shume e rendesishme qe jut e kuptoni dhe te beni diferencen midis nje lindjeje fallco dhe nje lindjeje te vertete. Njohja e dicerences midis ketyre dy tipeve do te ndihmoje mjekun tuaj te sigurohet nese bebi juaj eshte i shendetshem dhe nuk do te  linde para kohe. 

Shenjat e lindjes fallco

Lindja fallco karakterizohet nga kontraksione (tkurrje) te parregullta dhe te paparashikueshme. Ato mund te jene te dhimbshme dhe ju mund te shqetesoheni por e rendesishme eshte te tregoni kujdes dhe vemendje me qellim qe te ndihmoni mjekun tuaj te vere nje diagnose te sakte. Menyra me e mire per percaktuar nese ju po perjetoni nje aktivitet lindjeje fallco eshte qe te monitoroni intensitetin , zgjatjen dhe frekuencen e kontraksioneve tuaja. Psh kontraksionet tuaja mund te duken te rregullta nese ju jeni shtrire, por nese ju coheni dhe ecni ato mund te ndryshojneNese ju jeni nervoze dhe e shqetesuar per cka po perjetoni, ose nese ju jeni e pasigurt nese jeni ne lindje te vertete apo ne nje lindje fallco, atehere mos hezitoni te telefononi doktorin ose mamine tuaj dhe ti tregoni se cfare po ju ndodhe. Duke treguar vemendje per shenjat e pershkruara me poshte ju do te jeni me ne gjendje ti pershkruani simptomat tuaja mjekut dhe do ti mundesonit atij tju ofronte nje sherbim me te mire.

Shenjat e lindjes

Lindja para kohe dhe lindja jane e njejta gje – ndryshimi i vetem eshte se lindja parakohe ndodh para janve se 37te te shtatzanise. Te dyja karakterizohen nga kontraksione te cilat rrisin intensitetin e tyre sipas nje rregulli. Kontraksionet shkaktojne ndryshime ne qafen e mitres, te cilat mund te shkaktojne daljen e pak sekrecioneve hemorragjike. Ne disa raste mund te ndodhe plasja e membranave dhe rrjedhja e likidit amniotic.Megjithse karakteristikat e lindjes mund te ndryshojne nga njera grua tek tjetra, zakonisht ato pershkruhen si shtrngimi i nje rripi te lidhur ne nivelin e mesit te stomakut dhe qe shtrengohet duke filluar nga pjesa e perparme ne ate te pasme. Ju mund te vini re se dhimbjet sa vijne dhe behen me te forta me perparimin e lindjes. Kontraksionet e lindjes shfaqen ne nje interval te njejte, i cili sa vjen dhe behet gjithnje e me i vogel. Pra kontraksionet sa vijne dhe behen me te shpeshta. Nese ju ndryshoni pozicionin ose levizni, intensiteti dhe frekuenca e kontraksioneve nuk duhet te ndryshoje. Nese ju ndjeni se po perjetoni lindjen, duhet te telefononi mjekun ose mamine tuaj dhe ti pershkruani se cfare po ndodh. Duke i kushtuar vemendje shenjave qe ne pershkruam. Kjo do te ndihmonte mjekun tuaj tu jepte rekomandime me te sakta. 

A jeni e riskuar per lindje parakohe?

Tre grupe jane me risk te larte per lindje parakohe·         Grate qe kane bere me pare nje lindje parakohe·         Grate qe jane shtatzane me me shume se 2 fetuse ·         Grate me anomali te mitres apo te qafes se mitresEshte shume e rendesishme ti flisni mjekut tuaj per shenjat e lindjes, cfare duhet te beni nese ju besoni se po perjetoni lindjen, si edhe per komplikacionet qe mund tu eksopzojne ju ndaj risqeve per te pasur lindje parakohe, sic jane bara binjake, diabeti i shtatzanise, hypertensioni e the..  

Klinika gjinekologjike
Planifikimi familjar
REgjistrohu!
Testet e shtatzanise
Zhvillimi i fetusit
Infertiliteti
Mjekesia.com
Advertisement