header image
Home  Shtatzania  Barra  Dystocia e supeve (Ngecja e supeve te femijes gjate lindjes)  
Dystocia e supeve (Ngecja e supeve te femijes gjate lindjes)
Dystocia supeve ndodh kur koka e femijes ka lindur përmes vaginës, por supet e tij jane mbërthyer brenda trupit të nënës. Kjo krijon rreziqe për të dy, nënën dhe fëmijën. Dystocia do të thotë lindje e ngadalshme ose me pengese dhe mund te ndodhë kur:
1) Një fëmijë është jashtëzakonisht i madh. gratë mbipeshë dhe gratë me diabet janë në rrezik për të pasur fëmijë të mëdhenj
2) Hapja e pelvisit të nënës është shumë e vogël për shpatullat e fëmijës.

Edhe pse ka disa faktorë rreziku për dystocine supeve, ofruesit e kujdesit shëndetësor zakonisht nuk mund parashikojnë ose të parandalojne atë. Ata shpesh zbulojnë se vetëm pasi ka ndodhur.

Faktorët e rrezikut
Një grua shtatzënë mund të jetë në rrezik për dystocia te supeve, nëse:
1) fëmija i saj është shumë i madh. (Por në të shumtën e rasteve me dystoci te supeve, pesha e fëmijës është normale. Dhe për foshnjat më shumë të mëdha, dystocia supe nuk ndodh.)
2) Ajo ka diabet.
3) Ajo është shtatzënë me më shumë se një fëmijë.
4) Ajo është obeze.
5) Barra ka zgjatur me shume se dita e parashikuar e lindjes.
6) Ajo ka pasur dystoci te supeve ose nje femije shume te madh ne te kaluaren.
7) Dystocia supeve mund të ndodhë edhe ne rastet kur gruaja nuk ka faktorët e rrezikut.

Çka ndodh në sallen e lindjes
Në shumicën e rasteve, fëmija ka lindur ne menyre te sigurtë.

Këtu janë disa gjëra që mund të bëhet:
1) Duke shtypur kofshët e nënës drejt barkut te saj.
2) Aplikimi presion në bark të nënës.
4) Duke thyer klavikulen e fëmijës, ndërsa ajo është ende në brendësi të nënës.
5) Kryerja e nje prerje më të gjerë në vaginën e gruas (një episiotomy).
6) Kryerja e një lindjeje cezareane perpara se te shfaqet distocia. Ngaqe dystocia e supeve është vështirë të parashikohet, zakonisht nuk rekomandohet një lindje cesareane për të parandaluar atë.

Komplikimet
Zakonisht, nëna dhe fëmija ja dalin mirë dhe nuk kanë dëmtime të përhershëm. Por mund të ketë disa komplikime.

Për fëmijën, rreziqet përfshijnë:
1) lëndimin e nervave te supit te krahut dhe të dorës. Kjo mund të shkaktojë dridhje apo paraliza. Në shumicën e rasteve, problemet zhduken në 6 deri 12 muaj.
2) Thyerja e klavikules apo krahut
3) Mungesa e oksigjenit në rastet më të rënda, të cilat janë të rralla, mund të shkaktojë dëmtime të trurit dhe madje edhe vdekjen e femijes.

Komplikimet për nënën përfshijnë:
1) gjakderdhje të rënda pas lindjes
2) carjen e mitrës, vaginës, qafesw se mitres apo rektumit
3) Në shumicën e rasteve, ndërlikimet mund të trajtohen dhe të menaxhohen.