header image
Home  Shtatzania  Barra  Acidi folik  
Acidi folik

Acidi folik perdoret nga trupi per krijimin e gjakut shtesë per te cilin ka nevoje trupi gjate shtatzanise. Të gjitha gratë duhet të konsumojnë 0,4 mg acidi folik në ditë.

 

Kur duhet të fillojë marrja e acidit folik?

Ju duhet të filloni te merrni acidi folik para se të ngeleni shtatzane. Defektet e tubit nervor zakonisht zhvillohen shumë herët në shtatzëni (18-30 ditë pas konceptimit) shpesh përpara se grate ta kuptojne qe jane shtatzane. Nëse jeni shtatzënë dhe nuk keni marre acid folik, ju mund të filloni menjehere per te parandaluar çdo defektet nervore që do të zhvillohet në tre muajt e parë të shtatzënisë.

 

Cilat janë rreziqet nees nuk merrni acid folik?

Mungesa e acidit folik rrit mundësinë e një defekti te tubit nervor që janë defekte në zhvillimin e palcës kurrizore.

    * Spina bifida është një gjendje në të cilën palca kurrizore është e ekspozuar. Nëse rruaza (kockat e shtyllën kurrizore) përreth shtyllës kurrizore nuk krijohet gjatë 28 ditëve të para pas fertilizimit, shfaqet nje tumor ne fundin e shpines.
    * Anencephaly është një gjendje në të cilën vdesin foshnjat menjëherë pas lindjes, sepse shumica e trurit i mungon.

Cilat ushqime përmbajnë acid folik?

Me shumë se gjysma e shtatzënive janë të paplanifikuara, Administrata e ushqimit dhe drogës ka ndërmarrë hapa për të pasuroj ushqim në mënyrë që të gjitha gratë në moshë të lindje fëmije të merrni një dozë të përditshme e acidit folik. Ushqimet e mëposhtme mund t'ju ndihmojnë të merrni sasine e rekomanduar te acidit folik:

    
* Perime me gjethe jeshile si një sallatë spinaqi i madh
    * Limon
    * Fasule
    * Buke
    * Drithëra
    * Oriz
    * Makarona


Si mund ta di nëse unë jam në rrezik për të patur një fëmijë me defekte nervoz dhe si mund të parandaloj këtë të ndodh?

Gratë që janë në rrezik më të mëdha janë ato që kanë pasur një shtatzëni të mëparshme që përfshin një defekt nervoz. Gratë që nuk kane një dietë të ekuilibruar që përfshin acid folik janë gjithashtu në rrezik.
Mënyra më e mirë për të parandaluar defektet nervore është rekomanduar që të marrë 0,4 mg acidi folik në ditë, për një muaj përpara konceptimit dhe gjatë tre muajve të parë.
Multivitamina se acidi folik përfshijnë duhet të përdoret vetëm si një shtesë.