header image
Home  Pyetjet me te shpeshta  Aborti  Keshilla per ato qe perdorin kontraceptive orale  
Keshilla per ato qe perdorin kontraceptive orale
Keshilla per ato qe perdorin Contraceptive orale
1. Pilula te pihet ne nje orar te njejte cdo dite.
2. Pirja fillohet diten e pare te menstuacioneve fdhe jo mg
vone se dita e peste).
3. Respektohet rradha (pilula e pare / diten e pare…)
4. Kur cikli ka 28 tableta (placebo ose hekur]: pirja nuk
ndalohet kurre.
5. Ne rast harrese:
< se 1 2 ore: pihet nje tablete menjehere sa kujtohemi dhe
va?hdohet pirja normalisht. > se 12 ore: vazhdohet pir/a (por mbrojtja eshte jo e
sigurte),
prandaj, konsultohu dhe pSrdor nje metode
tjete'r.
6. Ne rast crregullimesh digjestive
– nauze: vazhdo pirjen (nuk quhesh e mbrojtur) dhe
kombinoje me nje metode tjeter.
– te vjellat ne 3 ore't qe pasojne pirjen: pihet nje tablete
menjehere pas te vjellave.
7. Spotting (gjakosje nen KO): vazhdo pirjen dhe
konsultohu.
8. Kur pas pirjes se nje plakete, nuk vijne nienstruacionet,
vazhdohet pirja dhe kerkohet konsultim.
9. Ne rast se shfaqen shqetesirne, rnigrena, vazhdo pirjen
dhe kerko konsultim.